Якщо держава не змінить свою політику в освітній сфері, то через кілька років зі школи підуть кращі кадри, а в оптимізованих школах з оптимізованими класами нікому буде викладати навіть ази знань. Про це в інтерв'ю «Комсомольській правді в Україні» розповів кандидат педагогічних наук, член виконкому громадського руху «Український вибір», голова СДПУ (о) Юрій Загородній.

Експерт розповів про ініціативи влади в 2002-2004 роках для підвищення престижності професії вчителя і залучення молодих фахівців у сільські школи.

«Так, у вересні 2004 року був прийнятий Закон про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту». Мова йшла про заборгованість педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів. Держава протягом п'яти років повинна виплатити всі борги вчителям. У 2004-му ми виділили гроші в повному обсязі. А за Ющенка і Януковича на виконання цієї статті закону просто не знайшлося грошей», - нарікає Загородній.

Крім того, він нагадав, що згідно зі статтею 57 Закону «Про освіту», вчителі, які працюють у сільській місцевості, мали пільги на оплату комунальних послуг. «Ця норма діяла протягом багатьох років, але вже з 2006 року від сільських вчителів зажадали оплачувати комунальні послуги в повному обсязі, а за несплату відключали світло, газ, через суд змушували погасити борги. Вчителів зробили не тільки жебраками, але і безправними. Очевидно, що в таких умовах не могло бути й мови про зростання престижу професії», - упевнений експерт.

Також він розповів про затверджений у 2003 році Порядок надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти.

«По суті, мова йшла, як сьогодні прийнято говорити, про соціальні ліфти. Вища освіта стала доступною для дітей з усіх верств населення. Але ненадовго. З приходом до влади «помаранчевої» команди в державі чомусь не виявилося грошей для підтримки талановитої молоді», - підсумував Загородній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом