Україна вважає необхідним переглянути транзитні контракти з російським ВАТ «Газпром», оскільки вони не відповідають європейському законодавству і вимогам Енергетичного співтовариства, заявляє міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Той транзитний контракт, який ми маємо сьогодні, не відповідає європейському законодавству», - сказав Продан журналістам у Брюсселі.

Він зазначив, що в рамках тристоронніх переговорів України, РФ і Єврокомісії про відновлення постачань газу передбачається створити спеціальну експертну групу.

«Створюється відповідна експертна група з представників Єврокомісії, «Газпрому», «Нафтогазу», і ця група зробить висновки щодо транзитного контракту і контрактів «Газпрому» з європейськими газотранспортними операторами», - сказав Продан, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Міністр зазначив, що попередні оцінки контрактів з «Газпромом» вже робилися під час запуску реверсних поставок газу зі Словаччини і, за цими оцінками, наявні контракти не відповідають чинному європейському законодавству.

При цьому він зазначив, що навряд чи вдасться переглянути транзитний контракт до відновлення постачань газу, хоча і підкреслив, що українська сторона хотіла б як мінімум узгодити це питання вже зараз. «Ми хотіли б, щоб сторони, які беруть у цьому участь, з цим погодилися, звичайно, насамперед «Газпром», - сказав Продан.

Нагадаємо, раніше Продан заявляв про те, що Україна залишає за собою право оскаржити контракт з «Газпромом» на транзит газу по своїй території в Стокгольмському арбітражному суді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37