На масову заміну газових котлів підуть роки. Таку думку висловив ForUm'у екс-мер Херсона, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики, народний депутат Володимир Сальдо, коментуючи можливість реалізації програми переходу на альтернативні джерела енергії.

«Якщо розраховувати на масову швидку заміну котлів - це взагалі неможливо. А якщо впроваджувати програму поступово, адресно - протягом року-двох можливий результат. А якщо робити це масово, то потрібно буде ще більше часу», - пояснив він.

Крім того, він зазначив, що якщо йдеться про пільгове кредитування або відшкодування частини витрачених коштів на заміну котла, гроші під це повинні бути закладені в Держбюджет-2015. «Якщо це пільгове кредитування, то з держбюджету повинні бути компенсації. Це стосується компенсацій за кредитними ставками для здешевлення кредиту, або 20% погашення вартості (котла). Ідея правильна. Але для того, щоб програма працювала, потрібен чіткий механізм її реалізації», - додав Сальдо.

«Будуть закладені гроші в держбюджет? Поки невідомо. Потрібно побачити хоч якісь цифри, які закладуть в держбюджет. А досі нічого немає», - підсумував він.

Нагадаємо, Кабмін заявив, що виділив на кредитування заміни газових котлів з держбюджету 500 млн грн, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню при придбанні енергозберігальних котлів. За словами прем'єр-міністра Арсеній Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити і урядову компенсацію на заміну котла». На початковому етапі кредитування будуть здійснювати державні банки.

Юлія Артомощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом