В Україні у жовтні подорожчають практично всі продукти: усі види м'яса і риба, молоко і масло, яйця, борошно і каші, пишуть «Вести».

За інформацією видання, це відбудеться переважно через подорожчання виробництва, а також сезонні чинники - наприклад, осіннє зниження надоїв молока або завершення збору ґрунтових овочів. Ще серед виробників - популярне пояснення підвищення цін: «Ми закладаємо ризики можливих валютних коливань». Втім, у бочці дьогтю знайдеться місце і для ложки меду: подешевшають картопля і цибуля, цукор, яблука і, якщо гривня буде стабільною, бензин.

Експерти відзначають рекордний врожай на овочі борщового набору завдяки сприятливій погоді і розширенню посівних площ під більшість культур. Так, якщо торік зібрали 21-22 млн тонн картоплі, то цього року на 1,5 млн тонн більше. Тому підстав для підвищення цін найближчим часом немає, але й істотного зниження не буде через те, що українці запасаються на зиму, і попит стабільний.

До середини місяця на 10-30 копійок може просісти в ціні картопля і на 5-10 коп. - цибуля, оскільки великим виробникам доводиться конкурувати з фермерами, які намагаються швидше продати свій урожай.

«Борщові овочі цього року хорошої якості і зможуть зберігатися довше, а не у 2013-му, коли дощі і ранні приморозки призвели до того, що захворіла цибуля й швидко гнила картопля, і в жовтні-листопаді ці культури були дорогими», - каже керівник аналітичного департаменту агентства ААА Марія Колесник.

Як пише видання, поки тримається тепла і суха погода, а ринок не відчуває нестачі пропозицій, вартість салатних овочів не зміниться. А ось наприкінці жовтня ґрунтові овочі різко зникнуть з прилавків, а пропозиція тепличних зросте, як і ціни на них. «Тепличні будуть коштувати на 10-15% дорожче, оскільки зросли витрати фермерів, які займаються вирощуванням овочів», - розповідає власник фермерського господарства з Полтави Ігор Свежук.

На 20-25% знизяться ціни на вітчизняні баклажани, кабачки, перець. «Будуть продаватися залишки того, що було зібрано в серпні-вересні. Частина товару вже матиме некондиційний вигляд», - пояснила Марія Колесник. З другої половини жовтня з'являться імпортні перець і баклажани, які будуть коштувати на третину дорожче.

У першій половині місяця на 20-30% подешевшають сливи, оскільки вони відходять і псуються. Замість них привезуть закордонні, які будуть набагато дорожчими. Натомість яблука будуть доступними. «Яблука дешевшатимуть далі, бо урожай хороший. А на груші ціна буде зростати, оскільки залишаться тільки дорогі зимові сорти», - розповіли в інформагентстві «АПК-інформ: овочі та фрукти». Можуть подорожчати банани (через негоду в країнах Латинської Америки), а ось ціна на лимони, що злетіла, трохи осяде. «У перші тижні жовтня компанії, які у вересні призупинили завезення лимонів, створивши дефіцит, знову почнуть активно завозити їх, і ціна відкоригується», - розповіли в компанії «Вестагропродукт».

За інформацією видання, у другій половині місяця молочники прогнозують підвищення цін на деяку вироблену ними продукцію до 5%. Виною тому називають витрати на виробництво (енергоносії та інше), які зросли. За словами голови Спілки молочних підприємств Вадима Чагаровського, подорожчання також пов'язане з сезонним скороченням пропозицій молока на ринку. «Надої молока пішли на спад, відповідно, продукції виробляємо менше. При цьому попит з боку споживачів поки є. Ось ціни і йдуть в зростання», - пояснили на одному з молокозаводів.

За словами Чагаровського, можуть подорожчати молоко (як найбільш швидкопсувний продукт) і масло, а ось ціни на сир, сметану та сир залишаться колишніми.

Незважаючи на те, що у вересні свинина подорожчала на 3-5%, що пояснювалося зростанням цін на живі туші через подорожчання кормів і добавок (завозяться з-за кордону), виробники прогнозують зростання цін ще до 5% у жовтні. Подорожчає на кілька відсотків і яловичина. Пояснення просте: стала зменшуватися кількість фермерів, які займаються виробництвом м'яса. «Витрати на виробництво свинини або яловичини дуже б'ють по кишені, а можуть і не обернутися очікуваним прибутком», - пояснив власник агропідприємства на Сумщині Віктор Козлов. Через подорожчання кормів зросте в ціні і курятина.

Риба також подорожчає. Причина - вересневі коливання курсу долара відбили в українців бажання купувати рибу, що призвело до зменшення замовлень і скорочення імпорту з Норвегії, Ісландії та інших країн.

Як пише видання, цукор може знизиться на 10-15%. Причини: запрацював 41 цукровий завод замість 14 (як було минулого року). У Мінагрополітики прогнозують, що пропозиція цукру становитиме понад 2 млн тонн за потреби внутрішнього ринку 1,7 млн тонн. Аграрії прогнозують зростання цін на яйця на 5-7% через подорожчання виробництва.

Незважаючи на те, що сезон переробки зернових уже підходить до кінця, а урожай деяких культур цього року більший, ніж минулого, дешевими крупами і борошном ринки та супермаркети балувати українців не поспішають. Аграрії пояснюють, що ціни не опускали, більше того, ще піднімуть на 3-5%, і найближчого місяця вони будуть триматися на цьому рівні через нестабільну економічну ситуацію. «Якщо ми опустимо відпускні ціни, а гривня знову девальвує, і витрати на переробку та транспортування зростуть, компанія зазнаватиме збитків. Тому, поки зберігається нестабільність, більшість аграріїв закладають ризики у вартість товару», - каже власник агрофірми Микола Панасюк.

Завдяки стабілізації курсу гривні днями нарешті подешевшало пальне - літр бензину А-95 упав в ціні на 15-20 копійок. У Фонді енергетичних стратегій прогнозують подальше здешевлення пального, але не раніше, ніж через тиждень або два, і за умови, що курс буде стабільним. «Учасники ринку зараз уважно стежать за курсом, і коли вони переконаються, що це не тимчасовий курсовий відкат, а поступова стабілізація ринку, ціни можуть знизитися ще на 10-15 копійок», - вважають у Консалтинговій групі «А-95». «Якщо ж валюта знову піде вгору, трейдери одразу ж намагатимуться мінімізувати ризики і знову заламують ціни», - сказали експерти.

За інформацією видання, Україна може зібрати рекордний за роки незалежності врожай зернових і зернобобових культур - 64,4 млн тонн. Такий прогноз зробив міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка. Минулого року ми зібрали 63 млн тонн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28