З червня 2014 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі не реєструє контракти на експорт брухту з України. Про це пише газета «Капітал».

Видання зазначає, що брухтозаготівельні компанії заявляють, що не можуть отримати від влади чіткої відповіді, чому експорт зупинений. Плутаниною скористалися вітчизняні металурги, для яких сировина тепер набагато дешевше, ніж для іноземних конкурентів.

Особливо прикро експортерам заморожувати вивезення брухту після рекордного зростання, що було продемонстровано цього року. «За січень-серпень 2014 р. експорт лому склав 636 тис. т, тоді як за такий же період минулого року було вивезено всього 68 тис. т», - повідомив аналітик, начальник відділу маркетингу державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза» Юрій Добровольський.

Зростання експорту майже в 10 разів він пояснив тим, що до червня 2013 р. експорт не здійснювався взагалі, оскільки Мінекономрозвитку не видавало відповідні квоти. У червні минулого року комісія міністерства виділила квоту на експорт 1,12 млн т брухту на рік, і передбачалося, що в червні нинішнього вона збереться знову і виділить нову квоту - на півроку або квартал.

«Але станом на 2 жовтня комісія ще не засідала», - підтвердив Добровольський. За словами експерта, з червня 2014 р. квоти вже не діяли, а експорт став стрімко знижуватися. Оператори вивозили лом тільки за укладеними раніше контрактами. В результаті в червні було експортовано 152 тис. т, у липні - 94 тис. т і в серпні - майже 50 тис. т.

Генеральний директор компанії «Укрметко» Валентин Макаренко заявив, що Мінекономрозвитку, яке повинно займатися цією проблемою, не має посадової особи, яка взяла б на себе відповідальність виконувати свої обов'язки.

У свою чергу Мінекономрозвитку посилається на Міністерство промислової політики, яке нібито не затвердило баланс виробництва металу в Україні та потреби українських металургів в сировині. Мінпромполітики заявляє, що баланс вже складено та передано до Мінекономрозвитку.

У зв'язку з зупинкою деяких металургійних підприємств на сході України потреба внутрішнього ринку в брухті впала, і заготівельники працюють зараз на 50 % потужності. Однак ціни на нього впали, пояснив Добровольський, оскільки існують труднощі з вивезенням або заготівлею брухту в Донецькій і Луганській областях у зв'язку з бойовими діями. Раніше ці дві області давали близько 20 % заготівлі брухту в країні.

Однак, за словами Добровольського, дефіцит брухту металургам до кінця року не загрожує. За прогнозом експерта, в 2014 році в Україні буде заготовлено близько 5 млн т брухту, тоді як в 2013 році показник був на рівні 5,5 млн т.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41