Реверсний газ, куплений на європейському ринку для України, обійшовся приблизно на 500 мільйонів доларів дешевше, ніж газ, який би довелося купувати в Росії. Про це, як повідомляє прес-служба Кабміну, заявив міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак.

За словами міністра, уряд України розумів, що Росія відключить газ, і країні не вистачить балансу для забезпечення енергетичної системи в тих рамках, які були, скажімо, рік тому. «Тому Кабмін провів планову підготовку до зими. Насамперед, ми підписали контракти на реверсне постачання газу», - зазначив чиновник.

«Якщо порівняти ціну газу, яку Україна згідно з реверсними контрактами платить на ринку ЄС, з ціною, яку пропонувала РФ, доходимо висновку, що газ, куплений на європейському ринку, для України обійшовся приблизно на 500 мільйонів доларів дешевше, ніж якби ми цей самий газ купили в Росії», - сказав Семерак.

Це при тому, додав міністр, що той газ, який Україна купила, - реверсний - він пройшов транзитом через Україну в Європу і повернувся назад.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна підпише тимчасову угоду з Російською Федерацією щодо постачання газу.

Зазначимо, раніше єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив, що був підготовлений проект для «зимового пакета».

Проект «зимового пакета» передбачає, що Україна до кінця нинішнього року сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ, а «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу по 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом