Кредитуючи Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, уряд витрачає гроші платників податків. Таку думку висловив ForUm'у головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Фонд виплачує мільярди гривень, бюджетних, наших з вами. Ми ж платимо податки, наповнюємо бюджет. За рахунок платників податків йде виплата цих ресурсів зокрема. Виходить не дуже гарна картина, коли держава веде себе не як дбайливий господар - обзавівся власністю, продав, отримав якісь гроші, - а просто розтринькує гроші платників податків», - зазначив аналітик.

При цьому Шапран акцентує, що, незважаючи на виділення міжнародних коштів для оздоровлення української банківської системи, головним джерелом урядових ініціатив залишається бюджет.

«Якщо кредитує уряд, то гроші з бюджету, більше їм взятися нізвідки. Він (уряд. - Ред.) отримало кошти Світового банку на реформування банківського сектора. Але формально не можна говорити, що це «свято життя» фінансує Світовий банк, кошти виділяються з бюджету», - пояснив експерт.

Також аналітик висловив думку, що уряд проводить неправильну політику у сфері банківського нагляду.

«Більше турбує не те, звідки візьмуть кошти, а те, чому проводять настільки неоптимальну жахливу політику в галузі банківського нагляду. Великі банки, яким для порятунку можна було б дати два, три, чотири мільярди гривень, могли б перейти у власність держави, повністю або частково. Тоді їх активи через три-чотири роки коштували б якихось грошей. «Укргазбанк» - його рекапіталізували, потім він перейшов у власність держави, і зараз це цілісний майновий комплекс», - пояснив Шапран.

«А зараз приймається рішення про ліквідацію (банку. - Ред.), далі видається кредит з бюджету, і ці гроші з Фонду йдуть безповоротно. Джерел доходу Фонду, який не є організацією, що заробляє, не вистачає, щоб покрити всі зобов'язання», - підсумував аналітик.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29
Теги