Ділова активність підприємств знижується. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу «Чи вдасться Україні вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану?» повідомив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Стосовно зайнятості - статистика, яка публікується Держкомстатом, не відображає реальної дійсності. Ми отримуємо різну інформацію про зниження ділової активності в групах регіональних компаній. Почастішали інциденти, коли працівники великих підприємств змушені йти у відпустку без утримання, або у відпустки, що передбачені законом, в адміністративному порядку. До масових звільнень ще не доходить, але ситуація із зайнятістю залишається напруженою», - сказав Шапран.

При цьому експерт відзначив активність держави на ринку облігацій внутрішньої державної позики поряд зі зниженням такої активності у приватних компаній.

«Все більше проглядається зв'язок ділової активності в приватному секторі з поведінкою держави на ринку боргів. Держава зараз дуже активно позичає гроші на ринку ОВДП через держбанки, використовує інші інструменти держборгу, при цьому збираючи всю ліквідність ринку. На сьогодні практично немає випуску облігацій приватних компаній, які б робили нові проекти в економіці, модернізували виробництво, позичали ресурси для поповнення обігових коштів. Останні три місяці всі новини на ринку корпоративних облігацій зводяться до того, що йде анулювання емісій. Тобто, ті, хто раніше планував і зареєстрував емісію, планував її розміщувати, зараз проводить анулювання цих планів», - пояснив аналітик.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом