Кредитування переходу домогосподарств на альтернативні джерела енергії поки що на рівні пілотного проекту. Таку думку висловив ForUm`у головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Це можна розглядати як пілотну програму, яка не позначиться на загальному енергобалансі», - зазначив він.

«Неважливо, скільки мільйонів (буде виділено урядом - Ред.), головне - скільки споживачів отримає економію на опалення. 33 тисячі споживачів - це навіть не місто обласного значення, це якесь невелике містечко, як Ірпінь, Боярка, Вишневе, наприклад», - пояснив Шапран.

Аналітик підкреслив, що така невелика кількість абонентів, які перейшли на альтернативні джерела опалення, ніяк не вплине на загальну ситуацію з енергозбереженням в країні.

«Фактично це крапля в морі порівняно з тим великим обсягом (споживачів тепла - Ред.), який у нас є», - уклав Шапран.

Нагадаємо, Кабмін виділив з держбюджету 500 млн грн на кредитування заміни газових котлів, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню при придбанні енергозберігальних котлів.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити і урядову компенсацію на заміну котла».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом