На пільгове кредитування заміни газових котлів необхідно закласти кошти у держбюджет на 2015 рік, інакше ідея Кабміну – це популізм. Таку думку Forum'у висловив екс-голова «Ощадбанку», голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей, коментуючи можливість реалізації програми переходу на альтернативні джерела енергії.

«В «Ощадбанку» є досвід роботи в цих питаннях. І ці суми проходять за критеріями споживчих кредитів. Але питання: чи буде уряд компенсувати відсоткову ставку за цими цільовими споживчими кредитами», - пояснив він.

За словами Гулея, як тільки буде створений фонд для компенсації відсоткових ставок за споживчими кредитами саме для заміни цих котлів, можна починати реалізацію проекту. «І не принципово, щоб це були державні банки. Можна буде у будь-який банк звернутися, маючи право на компенсацію», - додав екс-голова «Ощадбанку».

У той же час, він зазначив, що реалізація цього проекту можлива за умови наявності коштів під повернення громадянам до 20% вартості котла. «Це питання бюджету на 2015 рік. Якщо в нього не закладено гроші (під цей проект, - Ред.) - значить це популізм», - акцентував Гулей.

Нагадаємо, Кабмін заявив, що виділив на ці цілі з держбюджету 500 млн грн, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню в разі придбання енергоощадних котлів. За словами прем'єр-міністра Арсеній Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити та урядову компенсацію на заміну котла». На початковому етапі кредитування здійснюватимуть державні банки.

Юлія Артамощенк

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

77