Вихід з кризи в Україні необхідно розпочати з посилення кадрів НБУ та уряду. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив екс-заступник глави Національного банку України Олександр Савченко.

«Деякі країни переживали кризи і сильнішу, ніж зараз в Україні. Насамперед, потрібно посилити кадровий потенціал НБУ та економічного блоку уряду. Другий крок стосується Кабінету Міністрів. Йому необхідно відмовитися від соціального популізму. Наш бюджет перевищує нормальний бюджет на 40%. Нормальний бюджет - це коли через бюджет перерозподіляється 33-34% ВВП. Так роблять у Польщі, Румунії і т.д. Ми розподіляємо через бюджет, як Німеччина, що просто неможливо», - сказав Савченко.

Екс-заступник глави НБУ пояснив, що чим більший бюджет, тим більше чиновників, корупції і «відкатів».

«А значить потрібно починати з наведення ладу в бюджеті, скорочення кількості міністерств мінімум удвічі, скорочення чиновників не на 10%, а в 3-4 рази, ліквідації всіх спеціальних пенсійних систем, пільгових прав виходів на пенсію до 65, половину державних вишів, більшості лікарень, які не працюють у селах, та середніх шкіл. Це непопулярні заходи. Чи здатен уряд на це? Не думаю. Тому не тільки НБУ відповідає за девальвацію гривні. Половина цієї відповідальності на Кабміні, який продовжує проводити популістську політику, обманюючи себе і українців», - вважає він.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73