В зоні проведення антитерористичної операції на сході України наразі діють 34 добровольчі батальйони, підвідомчі Міністерству внутрішніх справ. Про це заявив міністр МВС Арсен Аваков.

«У нас зараз 34 батальйони, сформованих на добровільній основі», - сказав Аваков.

На питання про звинувачення у протиправних діях на адресу добровольців, у тому числі з боку міжнародних організацій, Аваков відповів, що такі дії дійсно мали місце, але їм кладуть край.

«Звичайно, скрізь є свої нюанси. Один з батальйонів ми розформували, хоча він брав участь у боях, мав загиблих і поранених. Там відбулися незворотні процеси, за які потрібно карати: мародерство, відсутність дисципліни. Перше дискредитує армію, друге веде до втрат. Ми припиняємо подібні прояви, хоча за всіма встежити непросто», - розповів міністр, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також спростував твердження, що з'явилися у ряді ЗМІ, що бійці батальйону «Азов» сповідують праворадикальну ідеологію.

«Так, більшість із присутніх у батальйоні «Азов» хлопців мають своє сприйняття світу. Але хто вам сказав, що ви можете їх судити? Не забувайте, що зробив батальйон «Азов» для країни... Всякий, хто скаже мені, що ці хлопці проповідують нацистські погляди, носять свастику і так далі, - відверто бреше і займається дурницями. Я багато годин провів з бійцями «Азова» в розмовах. Немає там ні нацизму, ні свастик», - розповів Аваков.

Глава МВС також повідомив, що конфлікти добровольців, які були активістами Майдану, з бійцями Внутрішніх військ МВС та спецпідрозділу «Беркут» дійсно мали місце, але вже давно в минулому. «Конфлікти були в перші кілька місяців, але вони вже в минулому... Ми бачили конфлікти на блокпостах передової лінії, які вичерпувалися вже через день», - підкреслив міністр.

Він також заявив, що керівництво АТО потребує ротації. «Керівництво АТО потребує ротації, як, наприклад, начальник Генерального штабу генерал-полковник Муженко. Це відважна людина, що володіє всіма якостями, необхідними для військового. Але він перебуває в напрузі вже кілька місяців. До того ж не може людина приймати всі військові рішення. Повинна бути ставка. Повинна бути ротація. Повинен бути колегіальний принцип прийняття рішень. І мені здається, що так скоро і буде», - повідомив Аваков.

Нагадаємо, генеральний секретар міжнародної правозахисної організації Amnesty International Саліл Шетті закликав українську владу розслідувати порушення прав людини бійцями батальйону територіальної оборони «Айдар» на сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом