У нинішній ситуації одне лише підвищення тарифів без врегулювання інших питань не допоможе стабілізувати ситуацію в енергетиці. Таку думку, як передає кореспондент ForUm`у, у ході прес-конференції висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

«Підвищення тарифів не дасть ніякого ефекту ні в короткостроковій, ні в середньостроковій перспективі за старої нормативно-правової бази. Це не буде працювати. Просто обсяг коштів у тіньовому секторі буде збільшуватися. Ось і весь результат реформи у вигляді підняття тарифів», - вважає Землянський.

Також, експерт зазначив, що зараз Україні потрібно розробляти план реформ, а не покладатися на допомогу Європи.

«Сценарії для України на сьогодні дуже прості. По-перше, потрібно знайти компромісне рішення на майбутній опалювальний сезон. По-друге, побудувати чітко зрозумілу за термінами реалізації програму реформування внутрішніх ринків. Причому реформування не в плані підвищення тарифів, а в плані зміни нормативно-правової бази функціонування ринку газу, ЖКГ, української промисловості. Ці процеси повинні йти паралельно. Покладатися на Європу в цьому не має ніякого сенсу. Наші українські проблеми за нас ніхто не вирішить. Якщо ми не проведемо інституційні зміни всередині країни, то ніякі європейські кредити нам не допоможуть», - пояснив він.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом