У Франції стали відомі перші підсумки часткових виборів у Сенат, що проходили в неділю. Згідно з попередніми даними, два сенаторські крісла цього разу отримає ультраправа партія Національний фронт, яка раніше жодного разу в історії П'ятої республіки не мала своїх представників у верхній палаті парламенту.

Обидві перемоги Національний фронт здобув на півдні Франції, де партія завоювала міцні позиції на муніципальних виборах, що відбулися навесні. Сенатором від департаменту Буш-дю-Рон обрано 46-річного мера сьомого сектору міста Марселя Стефана Равье. Другим представником НФ став 26-річний мер міста Фрежюса Давид Рашлін, який переміг у департаменті Вар і опинився до того ж наймолодшим сенатором в історії П'ятої республіки.

Разом із тим окремої фракції у Нацфронту у верхній палаті не буде - для цього за законом необхідно мінімум 10 осіб. Таким чином, два члени партії Марін Ле Пен будуть представлені як незалежні сенатори, передає «ИТАР-ТАСС».

«Це велика перемога для НФ, абсолютно історична перемога, ці результати перевершують наші очікування», - заявила лідер НФ Марін Ле Пен, коментуючи ці результати. «Вперше ми опинимося у Сенаті, причому відразу з двома сенаторами», - додала вона.

За оцінкою Ле Пен, поява в залі засідань Люксембурзького палацу сенаторів від НФ дозволить «заговорити про ті проблеми, про які досі мовчали: кордони, імміграція, злочинність, Євросоюз». «Тепер усе зміниться, тепер у Сенаті з'явився новий голос», - вважає лідер партії.

Часткові вибори в Сенат у Франції проходять кожні три роки. За підсумками сьогоднішнього непрямого голосування, право участі в якому мають головним чином обрані народом представники місцевих законодавчих органів, склад верхньої палати французького парламенту оновиться на 179 із 348 місць. За прогнозами експертів, правляча Соціалістична партія ризикує втратити більшість, поступившись ліберал-консерваторам.

Попередні вибори в Сенат, що відбулися восени 2011 року, стали історичними для соціалістів. Вони уперше в політичному житті П'ятої республіки змогли отримати у верхній палаті більшість місць. Однак на останніх муніципальних виборах, що відбулися всього півроку тому, соціалісти зазнали нищівної поразки. Економічна ситуація в країні - практично нульове зростання економіки на тлі стабільного зростання безробіття - призвела до того, що виборці відвернулися від Соцпартії на чолі з її лідером, президентом Франсуа Олландом, чий рейтинг популярності серед виборців упав до 13%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31