Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін заявив, що вертольотоносці «Містраль», які Франція будує для Росії, не можна перепродати в інші країни, оскільки вони зроблені під технічне завдання російського ВМФ.

«На Балтзаводі (на Василівському острові в Санкт-Петербурзі) були побудовані кормові частини, ми працювали на субпідряді. У тому числі - під створення цих кораблів. Там закладено наше обладнання. Взагалі, ці два кораблі... стають під виняткові технічні завдання російського військово-морського флоту. Їх не можна використати, перепродати третім країнам. Це просто технічно неможливо», - цитує Рогозіна BBC Russian.

Контракт на поставку двох вертольотоносців «Містраль» був укладений в 2011 році. Планувалося, що перший корабель надійде на озброєння російського флоту в поточному році. Однак через українську кризу президент Франції Франсуа Олланд призупинив процес передачі вертольотоносця «до подальшого повідомлення».

Російський віце-прем'єр також підкреслив, що контракт повинен виконуватися, і в черговий раз пригрозив французькій стороні штрафними санкціями. За словами Дмитра Рогозіна, це більше питання репутації Франції, а не Росії.

«Ми готові ці кораблі прийняти, - заявив Рогозін, - У нас навчені екіпажі, підготовлено місце базування першого корабля. Якщо щось зміниться, тоді в бій вступлять наші бойові юристи. Будемо вимагати, знову ж таки, або кораблі, або гроші».

18 грудня стало відомо, що російські екіпажі, підготовлені для вертольотоносців класу «Містраль», повернуться з французького порту Сен-Назер в Росію до Нового року.

Французькі вертольотоносці «Містраль» не відповідають російській воєнній доктрині.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41