Антимонопольний комітет України скоротив час розгляду скарг на проведення державних закупівель лікарських засобів з одного місяця до 10 днів. Про це повідомила державний уповноважений АМКУ Світлана Мороз.

«Ми, розуміючи всю важливість закупівель лікарських засобів, намагаємося максимально скоротити термін розгляду скарг... Ми призначаємо дату розгляду скарги через 8-10 днів після її надходження до органу»,— повідомила Мороз.

За її словами, АМКУ з початку року надійшло 118 скарг стосовно порушень замовником проведення процедур держзакупівель ліків та виробів медичного призначення, з них 31 скарга стосувалася дій Міністерства охорони здоров'я.

«Не всі скарги зачіпають дії Міністерства охорони здоров'я. З тих, що до нас надійшло, 19 скарг було розглянуто: дев'ятеро — отримали відмову, чотири — задоволені частково, з шести скарг припинено розгляд»,— сказала Мороз, додавши, що 12 скарг на дії МОЗ у сфері держзакупівель ліків перебувають на розгляді комітету.

За словами Мороз, АМКУ намагається розглядати скарги у максимально стислі терміни, проте процес сповільнюється через дії замовників держзакупівель, які не надають комітету у зазначений термін необхідні документи.

Також Мороз повідомила, що за результатами розгляду скарг на дискримінаційні вимоги, передбачені в документації конкурсних торгів, було виявлено порушення у вигляді встановлення умов (технічних, якісних та кількісних), яким відповідає продукція тільки одного виробника.

Крім того, за даними АМКУ, часто замовник не надає інформацію про необхідну кількість товару, що не дозволяє учасникам підготувати свою пропозицію конкурсних торгів. Також АМКУ зафіксував необґрунтоване об'єднання не пов'язаних між собою товарів в один лот, через що у конкурсі можуть брати участь лише суб'єкти господарювання, які можуть запропонувати весь спектр товарів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149