Реверс газу в Україну з боку європейських країн можливий тільки, якщо не будуть порушуватися контракти, заявив заступник голови Єврокомісії Гюнтер Еттінгер на прес-конференції за підсумками тристоронніх переговорів Росія-Україна-ЄС по газу.

Він пояснив, що якщо, наприклад, у «Газпрому» і Словаччини є договір про транзит газу (у «Газпрому» довгостроковий договір на резервування потужностей на транзит газу словацьким газопроводом - Ред.), «там ніякий реверс не можливий».

Однак, зауважив єврокомісар, там де «Газпром» не має права приймати оперативних рішень, то там, «ми вважаємо, можливі реверсні поставки з правової точки зору», передає «Інтерфакс-Україна».

У той же час Еттінгер підкреслив, що в ході сьогоднішніх переговорів питання реверсу не обговорювалося.

Як раніше повідомляв ForUm, в Європейській комісії очікують, що всі країни ЄС будуть виконувати домовленості про реверсні поставки газу, і підкреслюють, що європейські компанії можуть вільно продавати російський газ як в ЄС, так і за його межами.

Угорщина з 19.00 25 вересня зупинила транспортування газу в Україну. Раніше Угорщина погодилася з необхідністю збільшення реверсу газу в Україну.

Україна з 7 червня збільшила добові поставки природного газу з Угорщини в порівнянні з 6 червня у 2,5 рази.

Між тим, поставки газу в Україну через газотранспортну систему Словаччини на цьому тижні досягли своїх максимальних добових значень з часу початку цих поставок з вересня поточного року.

10 вересня польська сторона повідомляла про припинення реверсу через зниження обсягів постачання газу з боку «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23