Україна імпортувала в жовтні реверсний газ із Словаччини на суму $280 млн, свідчать дані оператора словацької газотранспортної системи компанії Eustream.

За місяць реверсом «Нафтогаз» імпортував близько 809 млн куб. м газу. Середня ціна поставок склала $ 350 за 1 тис. куб. м газу. В середньому Україна в жовтні отримувала реверсом зі Словаччини 26 млн кубометрів газу на добу.

Раніше у вересні Україна імпортувала реверсом зі Словаччини 780 млн куб. м газу на суму $270 млн.

Таким чином, фізичні обсяги реверсних поставок газу зросли на 3,7%.

Як відомо, гарантований обсяг поставок газу зі Словаччини в Україну з 1 жовтня становить 6,4 млрд кубометрів на рік або 17,6 млн куб. м на добу.

Україна розраховує диверсифікувати ринок постачальників газу в країну. Планується, що з 2018 року частка будь-якого газового імпортера буде обмежена 30% річного обсягу споживання газу.

Нагадаємо, оператор газотранспортної системи Словаччини Eustream оголосив про початок процедури Open Season для збільшення поставок газу в Україну в реверсному режимі на 4,5 мільйона кубометрів палива на добу.

Таким чином, загальний обсяг газу, що поставляється в Україну в реверсному режимі, може з 1 січня 2015 року зрости до 31,5 мільйона кубометрів на добу (близько 11,5 мільярда кубометрів на рік).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом