Держдума РФ у другому і третьому читаннях ухвалила законопроект про обмеження частки іноземних власників у російських ЗМІ 20 відсотками.

Законопроект також забороняє іноземцям ставати засновниками ЗМІ. Аналогічні заходи передбачені для осіб з подвійним громадянством та міжнародних організацій. Порушення закону тягне за собою закриття ЗМІ за рішенням суду.

Відповідні поправки в закон про ЗМІ були підготовлені депутатами Вадимом Дєньгіним (ЛДПР), Володимиром Парахіним («Справедлива Росія») і Денисом Вороненковим (КПРФ). Парламентарії вважають, що ця міра спрямована на забезпечення національної безпеки, пише «Lenta.ru».

Якщо ініціатива буде схвалена у всіх інстанціях, обмеження наберуть чинності з 2016 року. У цьому випадку нововведення можуть торкнутися ряду великих видавничих домів, у тому числі: Sanoma Independent Media (SIM), Conde Nast, Hearst Shkulev Media, Burda. Також закордонним компаніям належать акції журналу Forbes, радіостанції «Ехо Москви», газет «Ведомости» і Metro.

«Закон спрямований не проти когось, а на забезпечення національної безпеки. Тим більше у бізнесу буде можливість привести свої справи у відповідність з законом, оскільки він набуде чинності з 1 січня 2016 року, а до 1 січня 2017 року буде встановлено перехідний період для виконання встановлених вимог», - заявив Дєньгін.

За його словами, ухвалення закону стане тим більше своєчасним, що зараз іноземні компанії ведуть активну скупку регіональних ЗМІ в Росії. На сьогодні іноземці вже володіють близько 50 ЗМІ у понад 20 суб'єктах федерації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27