Депутат Державної думи Росії від КПРФ, член Комітету з оборони В'ячеслав Тетекін пропонує надати статус учасників бойових дій російським найманцям, які брали участь у минулому або зараз в конфлікті на сході України на стороні ДНР.

Законопроект про це офіційно внесено на розгляд російського парламенту.

В інтерв'ю Радіо Свобода Тетекін підтвердив, що мета його ініціативи - допомогти так званим добровольцям, які зараз підпадають під дію Закону «Про найманство», уникнути юридичної відповідальності.

Депутат припускає, що в разі прийняття закону пільги учасників бойових дій будуть поширюватися на «добровольців», які підтримали ЛНР і ДНР. Їх кількість він оцінює в 30 тисяч осіб.

«Мова не йде про те, що зараз там безпосередньо беруть участь у бойових діях 30 тисяч добровольців, їх насправді менше. Мова йде про людей, які пройшли через цю війну. Деякі воювали там тиждень, деякі воювали кілька місяців, але, за даними самої влади Донецької та Луганської народних республік, через бойові дії пройшло приблизно 30 тисяч добровольців», - розповів Тетекин.

Влада Росії офіційно визнає, що на стороні ЛНР і ДНР воюють вихідці з Росії. Ще у вересні голова Ради федерації Валентина Матвієнко заявила, що на Донбасі зростає число таких добровольців.

«Ми бачимо, що в ряди тих людей, хто мужньо бореться за свої права, за справедливість, за мир на землі нашого братнього народу, все більше вливається добровольців з Росії», - сказала Матвієнко.

Нагадаємо, російська влада неодноразово заявляла, що в Україні воюють тільки добровольці з Росії.

Глава російського МЗС Сергій Лавров стверджує, що російських військових в Україні немає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом