В України є передумови для дефолту. Таку думку ForUm`у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи запевнення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, висловлене ним у Нью-Йорку, про те, що дефолт Україна оголошувати не буде.

«На жаль, передумови для дефолту є», - заявив він.

Зокрема, він нагадав, що Кабмін наполягає на прийнятті змін у законодавство. «Пропонується запровадити нові податки. Є там і ряд інших нововведень, які нібито повинні стимулювати надходження грошей до держбюджету і дати можливість розвиватися економіці. Але! Подивіться на результати їх роботи: постійне падіння ВВП, зростання цін, курсові бурі», - пояснив він.

Парламентарій зазначив, що сьогодні курс національної валюти щодо долара дещо стабілізувався. Він упевнений, що це наслідок того, що «Президент цим почав активно займатися, і дали трохи грошей на міжбанку». «Але! У експортерів немає виручки», - наголосив Пінчук.

Нардеп також звернув увагу на те, що існує ризик втратити ще одну статтю надходження інвалюти в країну. «Наші заробітчани пересилають в Україну гроші у валюті. Але! Тут люди можуть їх отримати у гривні за курсом НБУ, який не відповідає курсу на ринку. Цілком природно - люди почали шукати інші шляхи передати гроші родичам, наприклад, через знайомих», - звернув він.

Водночас, за його словами, не можна стверджувати, що для дефолту вже є всі передумови, але наявні потрібно враховувати. «Враховуючи риторику офіційних чинів і реальну картину, потрібно розуміти, що якщо і далі ситуація так буде розвиватися, то передумови перетворяться на сувору реальність. Причому в не дуже далекій перспективі», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58