Ватикан встановив у Сикстинській капелі нове освітлення - щоб поліпшити освітленість фресок Мікеланджело і заощадити на витратах на електроенергію, пише The Wall Street Journal.

Музеї Ватикану доручили проведення робіт німецькому виробнику освітлювального обладнання Osram. Однією з умов було забезпечення збереження шедеврів.

Як очікується, першим перетворену Сикстинську капелу побачить Папа Римський Франциск. Відвідувачі зможуть оцінити ефективність нового освітлення вже в жовтні.

Заміна обладнання скоротить енергоспоживання на 60%, передає «Інтерфакс-Україна».

Як відзначає WSJ, все більше музеїв світу переходить на світлодіодні системи, щоб зменшити витрати на електроенергію та забезпечити експонатам найбільш вигідне освітлення. Ще один плюс - тривалий термін експлуатації ламп, що істотно спрощує їх обслуговування в залах музеїв, котрі нерідко вирізняються дуже високими стелями. Деякі мистецтвознавці вважають таке світло занадто холодним і таким, додає зайву яскравість колірній палітрі полотен.

У минулому році Toshiba встановила таке обладнання в Луврі, це ж обладнання використовують Національна портретна галерея в Лондоні, Державний музей в Амстердамі. В бостонському Музеї образотворчих мистецтв світлодіоди застосовувалися при реконструкції Галереї імпресіоністів, проте з часом музей розраховує обладнати таким чином всі приміщення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом