Гривня знецінюється навмисне. Таку думку в коментарі ForUm`у висловив політик, народний депутат України кількох скликань Тарас Чорновіл, коментуючи запевнення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка в Нью-Йорку про те, що дефолт Україна оголошувати не буде.

За словами Чорновола, це не перша подібна заява. «Нагадаю, коли депутати не підтримали його заяву про відставку, Яценюк заявив, що Аргентина оголосила дефолт, а Україна дефолт не оголосила і не оголосить», - нагадав політик.

«Ситуація в Україні не є переддефолтною. Так, існує дуже складна фінансова ситуація, але це проблеми валютного ринку. Вони призводять до інфарктного стану. Є відчуття, що все це дуже штучно. Глава НБУ Гонтарєва говорить про спекуляції і серйозний економічний пресинг, який не є критичним. Дійсно, гривня мала дещо впасти, але все ж утриматися на рівні близько 11-12 грн/дол. Все, що вище 12 грн/дол. - це вже наслідки спекуляцій», - упевнений він.

Чорновіл додав, що крім іншого, на стані гривні позначилися несумлінне поведінка банків і передвиборне нагнітання ситуації. «Є певний момент паніки», - вважає він.

«Але є речі, про які не дуже хочуть говорити. В той час, коли катастрофічно не вистачає грошей для покриття внутрішніх соціальних виплат, на пенсії та зарплати бюджетникам, на інші внутрішні витрати, що не індексуються з поправкою на інфляцію - дуже вигідно опустити курс національної валюти в момент надходження перших траншів з-за кордону. Тобто отримати валюту, штучно знизити національну грошову одиницю і, розрахувавшись дешевими, знеціненими грошима бюджетників та пенсіонерів, поступово повернути рівень гривні до адекватного рівня», - пояснив він.

Політик підкреслив, що це має бути добре відомо керівництву країни.

«Підозрюю, що і уряд в особі пана Яценюка, який сам колись був головою НБУ, і Гонтарєва могли штучно грати в таку гру. Думаю, Яценюк добре знає, що інфарктні стрибки гривні насправді не пов'язані з системною і глибокою кризою національної валюти, і відповідно, немає ризику неможливості виконувати свої фінансові зобов'язання, в тому числі і зовнішні», - акцентував він.

«Думаю, дефолту не треба боятися. А нормалізація курсу гривні відбудеться, коли потрібно буде проводити великі валютні платежі, виплати за кредитами та за енергоносії», - підсумував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29