Україна, якій з червня «Газпром» повністю перекрив постачання російського газу, веде переговори з Європейським Союзом про надання додаткових обсягів блакитного палива у разі надзвичайно холодної зими.

Про це на енергетичному форумі в Києві заявив заступник глави «Нафтогазу України» Олександр Тодійчук, повідомляє «УНІАН».

«Реверсні схеми постачання газу працюють. Вони дадуть нам у зимовий період 5-6 млрд куб. м. Але є сценарій надзвичайної ситуації, коли буде надзвичайно холодна зима, й наші колеги з Євросоюзу, маємо надію і ведемо переговори про те, що піднімуть у форс-мажорних умовах надконтрактні обсяги газу, що дасть можливість Україні пережити надзвичайно холодний період, якщо він настане цієї зими», - сказав Тодійчук.

Як відомо, 16 червня «Газпром» скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ зі збереженням чинного контракту та стягнення 6 млрд дол. як переплату в попередні періоди.

У зв'язку з цим Україна почала реверсне постачання газу з Європи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом