Нові обмеження Нацбанку по роботі на валютному ринку (постанова НБУ №591), що набули чинності з 23 вересня, можуть виявитися не останніми у вересні. Про це пише газета «Вести», посилаючись на інформацію Національного банку.

«Дайте тиждень попрацювати цим нормам. Якщо вони не дозволять заспокоїти валютний ринок, ми придумаємо щось інше», - заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова. Швидше за все нові заходи будуть спрямовані і на боротьбу з «чорним» ринком і спекулянтами, про існування яких, запевнила Щербакова, Нацбанк прекрасно знає.

Фінансисти запропонували регулятору залучити до процесу правоохоронні органи. «Час зараз дуже непростий, все на нервах, фінансова система перебуває під постійними атаками. Як перешкоджати? Генпрокуратура, СБУ, розвідка... Це механізми, які повинні бути задіяні. Нацбанку теж треба бути більш рішучим у своїх заходах. Зараз не мирний час і кроки повинні бути відповідними», - підкреслив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Його підтримала і голова правління Креді Агріколь Банку Євгенія Чемерис: «Боротися з продавцями «чорної» валюти повинні всі - і міліція, і СБУ, і Нацбанк. Та й громадяни, які бігають і скуповують».

Водночас валютні обмеження Нацбанку повинні бути тимчасовими. Банкіри впевнені, що влада має їх скасувати, як тільки стабілізується ситуація в країні. «Власне нинішні заходи потрібні для того, щоб стабілізувати ситуацію. До речі, вважаю їх виправданими: краще мати можливість купити по 12-13 гривень тільки $200-300, ніж скільки завгодно валюти, але по 20-25 грн./$. А ось, коли через місяць-два ситуація в країні стабілізується, потрібно буде скасовувати введені зараз обмеження, і переводити роботу економіки в ринкове русло», - підкреслив голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.

Нагадаємо, з 23 вересня на один паспорт дозволено купувати готівкової валюти вже не на 15 тис. грн, а лише на 3 тис. грн. А експортерам дозволяється продавати на міжбанку не 100% своєї валютної виручки, а 75%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26