Україна не має наміру відкликати позов до «Газпрому» зі Стокгольмського суду. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході засідання Кабінету Міністрів у вівторок заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Є глибокі сумніви в тому, що Росія піде на те, щоб прийняти нашу спільну з Єврокомісією пропозицію щодо ціни на газ. Ми подали в суд, і я хочу чітко заявити, що позовну заяву до Стокгольмського суду не буде відкликано», - сказав прем'єр.

Яценюк наголосив, що Україна і ЄС зацікавлені в тому, щоб правила на газовому ринку були чесними. «Ми не просимо ніяких знижок. Вони нам не потрібні. Хай собі залишать або віддають своїм партнерам по Митному союзу. Ринкові умови. Ми за ринком платимо останні півроку і заощадили півмільярда доларів, які ми мали подарувати російському «Газпрому», - сказав він і додав, що це занадто дорогі подарунки з українського боку, «які ми дарувати не збираємося».

Нагадаємо, Європейська комісія підготувала пропозиції щодо проміжного компромісного вирішення спору між Україною і РФ щодо постачання газу.

Чергова тристороння зустріч Україна-РФ-ЄС щодо газу відбудеться 26 вересня в Берліні.

Як відомо, 16 червня «Газпром» скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ зі збереженням чинного контракту та стягнення 6 млрд дол. як переплату в попередні періоди.

Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд доларів.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом