Екс-заступник концерну «Укроборонпром» Максим Глущенко стверджує, що найбільший в історії України контракт на постачання в Ірак БТР-4 можна було врятувати, але зробити це не дозволив тодішній міністр оборони. Про це військовий експерт заявив в інтерв'ю газеті «Сегодня».

«Контракт з Іраком на постачання БТР-4 та військово-транспортних літаків Ан-32 був найбільшим за всю історію незалежної України - $500 млн. Всього наша країна могла заробити на ньому $2,5 млрд - величезну суму!» - сказав Глущенко.

За його словами, на жаль, він був зірваний, і провину за це повинні розділити тодішній міністр оборони та його вірний підопічний, який був головою «Укрспецекспорту» та «Укроборонпрому».

Причиною зриву домовленостей стало бажання нажитися на цій угоді. Була ліквідована «дочка» «Укрспецекспорту», яка укладала й виконувала іракський договір.

«Її прибрали, щоб перенаправити на інші комісійні - «свої» фірми. Йшлося про 25 відсотків від суми угоди!» - зазначив Глущенко.

За словами колишнього заступника «Укроборонпрому», запропонований ним план з порятунку контракту і відновлення реноме України на міжнародному ринку озброєнь тодішнє керівництво відхилило.

Нагадаємо, у 2012 році Ірак заявив про виявлені дефекти у БТР-4, які поставила Україна, а навесні 2013 року відмовився приймати чергову партію. Після зриву домовленостей, звільнену нішу на ринку озброєнь змогли зайняти російські оборонні підприємства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41