Колишній заступник директора Державного концерну «Укроборонпром» з питань зовнішньоекономічної діяльності Максим Глущенко в інтерв'ю газеті «Факти» розповів про нелегальні схеми продажу військової техніки та зброї.

За його словами, найпоширеніша з них - це махінації із зайвим майном Міністерства оборони, до переліку якого потрапляє бойова техніка і необхідне військам спорядження.

Глущенко зазначив, що неконтрольований продаж зайвого майна призвів до того, що зараз Україна купує озброєння, яке раніше продавала. «Це наслідки відсутності в Міноборони належного обліку та реальної інвентаризації кількості й технічного стану військової техніки», - зазначив він.

Підміна агрегатів, продаж через посередників, завищені агентські виплати - все це дозволяло красти у держави сотні мільйонів гривень.

Глущенко навів приклад зупиненого ним контракту з продажу танкових боєприпасів в одну із африканських країн, який передбачав виплату посереднику як «агентських» 50 відсотків від суми угоди.

«З досвіду знаю, що воювати з добре налагодженими схемами торгівлі зброєю завжди ризиковано. Як мінімум можна зіткнутися із саботажем з боку середньої ланки, яка має свій інтерес у певних угодах, і всіляко намагається «підставити». А максимум - це неабиякий тиск керівництва, добре продумані кампанії з дискредитації і серйозні загрози», - розповів Глущенко.

Він не виключив того, що зміна вже третього керівника в «Укроборонпромі» за останні півроку, це наслідок інтриг певних груп, які звикли наживатися на торгівлі зброєю.

«Ламати корупційні схеми - справа невдячна, але необхідна. І момент зараз для цього набагато зручніший, ніж раніше. Свого часу я двічі намагався це робити, й обидва рази був звільнений...», - зазначив Глущенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32