У Росії хочуть заборонити дітям до 14 років самостійно купувати в магазинах солодку газовану воду.

Як пише газета «Ведомости», Громадська палата спрямувала листа в уряд РФ з проханням обмежити продаж солодкої газованої води в школах та інших дитячих установах.

«Ще одна ініціатива, яку вони хочуть донести до представників влади, - заборонити дітям до 14 років самостійно купувати в магазинах солодку газовану воду, - зазначає видання.

Заступник секретаря Громадської палати Владислав Гриб переконаний у тому, що діти можуть пити улюблені напої літрами, не замислюючись про їх шкоду. Він готує відповідні звернення Федеральній антимонопольній службі (ФАС), Міністерству промисловості і торгівлі РФ та комітету Держдуми з охорони здоров'я.

Це не єдина ініціатива Громадської палати, яка буде викладена відомствам. Також пропонується ввести попереджувальні написи на пляшках солодких газованих напоїв про те, що надмірне і постійне їх вживання може призвести до ожиріння, діабету та інших важких для здоров'я наслідків.

«Дитина не знає, що таке цукровий діабет, вона п'є, тому що їй смачно, і в підсумку підсаджується на цукор. Вона намагається вгамувати спрагу газованою водою, вірячи тому, що говорять в рекламі. Відповідальні батьки можуть пояснити їй, що це шкідливо і не варто купувати, але, гуляючи з друзями, вона скоріше купить модний, розпіарений напій, ніж квас, сік або мінералку. Так газована вода витісняє дійсно корисні напої. Це стає вже генетичною проблемою, адже покоління, яке виросло на пепсі, вже обзаводиться своїми дітьми», - розповів Гриб.

На думку члена ГП, якщо законодавчо обмежити продаж у магазинах солодких газованих напоїв до певного віку, це значно знизить ризики розвитку дитячого ожиріння, цукрового діабету й багатьох інших недуг.

Громадські активісти сподіваються, що після нещодавнього звернення до прем'єр-міністра Дмитра Медведєва МОЗ буде доручено опрацювати обмежувальні заходи з продажу газованої води дітям.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56