Питання поїздки Президента України Петра Порошенка на загальнополітичну дискусію на Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй поки не вирішене, заявив на прес-конференції в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Центр новин ООН.

При цьому, за словами Клімкіна, українське питання буде залишатися на порядку денному ООН доти, доки на сході України не буде встановлено міцний мир, і Росія не виведе війська з української території.

«Я виходжу з того, що українське питання перебуває на чолі порядку денного міжнародного співтовариства і має залишатися там, поки не відбудеться повної деескалації ситуації, повного виведення російських військ і російських важких озброєнь з території України. Звичайно, в якості основної передумови стійкої деескалації та стійкого припинення вогню ми також повинні закрити кордони. Необхідно досягти ключової домовленості щодо заручників», - сказав Клімкін, відповідаючи на питання, чи буде українська тематика підніматися в ході засідання Ради безпеки ООН, присвяченого боротьбі з тероризмом, яке пройде під головуванням президента США Барака Обами.

Глава МЗС України також підкреслив, що ситуацію на сході України та виконання всіх поставлених завдань повинні контролювати інспектори ОБСЄ. У цьому контексті міністр закликав поповнити місію ОБСЄ та укомплектувати необхідним обладнанням. Він зазначив, що в її складі має бути близько 500 членів, а на сьогоднішній день їх близько 100.

Відповідаючи на питання про те, хто буде виступати від імені України на сесії Генасамблеї ООН — Петро Порошенко чи прем'єр-міністр Арсеній Яценюк,  Клімкін сказав, що «питання про участь Президента у сесії все ще обговорюється». «Він готується до того, щоб брати участь у сесії, однак водночас є багато інших справ, що вимагають його присутності на місці», заявив Клімкін.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 вересня в Нью-Йорку відкрився 69-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Щорічні загальні дебати розпочнуться 24 вересня і триватимуть до 1 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46