Через різку девальвацію нацвалюти на Україну чекає дефіцит товарів тривалого користування: одягу, взуття, техніки тощо, передбачають аналітики. Причина - різке падіння купівельного попиту.

Асортимент імпортних товарів стрімко звужується. Імпортери не мають можливості закуповувати їх в умовах стрімкої девальвації гривні та падіння споживчого попиту, розповіли «Взгляду» у Консалтинговій компанії «ААА».

«Зараз із України йдуть бренди. І це стало вже масовим явищем,- констатує Марія Колесник, керівник Аналітичного департаменту.- Магазини, що є представниками одного окремо взятого бренду, закриваються один за іншим. Товари купуються дуже погано, подорожчання далося взнаки. Воно виявилося просто колосальним. Багато товарів закуповуються в євро, а зростання курсу цієї валюти куди більш бурхливе і непередбачуване, ніж зростання курсу долара. Представники світових брендів зіткнулися з проблемою: їм треба або продавати собі на шкоду, або привозити по кілька одиниць товару (більше люди просто не беруть). Але така торгівля нецікава, нерентабельна. Результат: Україна втрачає багато солідних брендів, які десятиліттями боролися за якість своїх товарів, у тому числі й на нашому ринку - і мають хорошу репутацію».

Тепер замість якісних товарів наші співвітчизники змушені будуть купувати імпортний ширвжиток від нікому не відомих виробників - усе те, що ми раніше образно називали «ринковий заводський Китай».

«Ці товари подорожчають до рівня вчорашніх брендових з Європи і США, займуть їх місце,- розповідає Марія.- А повернення самих брендів, що вже здобули популярність серед українців, доведеться чекати довго, роками - це дуже складна процедура».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32