Два російських реактивних винищувачі були помічені «в зоні ідентифікації повітряної оборони» США близько Аляски. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на двох високопоставлених чиновників в Пентагоні, передає «Лента.ру».

Інцидент стався в середу, 17 вересня, але відомо про це стало тільки в п'ятницю.

За їх словами, на перехоплення були підняті винищувачі F-22 американських ВПС, після чого російські літаки залишили зону контролю американських ППО.

Наголошується, що це перший за довгий час подібний інцидент за участю російських винищувачів.

У той же час The Washington Free Beacon з посиланням на представника об'єднаного командування аерокосмічної оборони Північної Америки капітана Джеффа Девіса пише, що за останній тиждень російські літаки неодноразово були помічені в даному регіоні.

За його словами, 17 вересня ВПС США зафіксували бомбардувальники Ту-95, винищувачі Міг-31 і два заправники Іл-78. На наступний день ще два Ту-95 потрапили в поле зору канадських ВВС. «Група російських літаків зробила петлю в бік півдня, повертаючись на захід у напрямку до Росії», - уточнив Девіс.

Він зазначив, що російські літаки перебували приблизно в 100 кілометрах від узбережжя Аляски і в 73 кілометрах від берегової лінії Канади.

19 вересня повідомлялося ще про два схожих інциденти: біля кордонів великої Британії, а також у Швеції. У першому з них по тривозі з військової бази Лоссімаус в Шотландії були підняті два винищувачі Typhoon Королівських ВПС Великобританії, а в другому випадку, Стокгольм висловив протест Москві у зв'язку з порушенням повітряного простору країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42