У Європарламенті офіційно оголошені сім претендентів на премію Сахарова 2014 року, в числі яких Євромайдан, повідомляє прес-служба Європарламенту.

Згідно з повідомленням, депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський і ще 52 депутати Європарламенту підтримали висунення на премію Сахарова руху «Євромайдан», який має бути представлене екс-журналістом Мустафою Найємом, співачкою Русланою Лижичко, президентом Української асоціації студентського самоврядування Єлизаветою Щепетильниковою та радником міністра внутрішніх справ України Тетяною Чорновол.

Крім того, на здобуття премії Сахарова також були висунуті професор університету в Мосулі Махмуд Аль-Асалі (посмертно) і патріарх Вавилона Халдейського і архієпископ Багдадський Луїс Рафаель Сако, висунуті групою Європейської консерваторів і реформаторів; марокканський репер Муад Белугат, туніський репер Ала Якуби і єгипетський блогер Алаа Абдель Фатта, висунуті групою об'єднаних лівих; координаційна платформа християн сходу (CHREDO), висунута Філіпом Жювеном; нідерландський депутат сомалійського походження Айан Хірсі Алі, висунута групою «Європа за свободу і пряму демократію»; конголезький гінеколог Денис Муквеге, висунутий групою Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів і групою ліберальних партій; азербайджанська правозахисниця Лейла Юнус, висунута групою «зелених», повідомляє «РБК-Україна».

Комітет закордонних справ Європарламенту спільно з Комітетом розвитку та підкомітетом з прав людини проведуть спільне засідання 23 вересня, на якому претенденти на премію Сахарова цього року будуть представлені.

7 жовтня Комітети планують визначити трьох фіналістів, а лауреат премії Сахарова буде визначений конференцією президентів Європарламенту 16 жовтня.

Вручення премії заплановане на 26 листопада.

Премія Сахарова вручається щорічно за досягнення в сфері захисту прав людини. Лауреатам премії вручають також грошовий приз у 50 тис. євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом