Комітет Сенату США із зовнішніх відносин схвалив законопроект «Акт підтримки свободи в Україні 2014» про надання Україні 350 млн доларів військової допомоги, розширення санкцій проти Росії і надання Україні статусу основного союзника США без членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Про це йдеться в повідомленні прес-служби комітету.

Згідно з ним, 18 вересня одностайно 18 сенаторів схвалили цей законопроект.

Голова комітету, сенатор від Демократичної партії Роберт Менендес зазначив, що Конгрес США виступає в єднанні для надання підтримки Президентові Петру Порошенку та українському народу у прагненнях до побудови миру і демократії.

«Не може бути більш сильної демонстрації нашої солідарності з Україною ніж схвалення цього законопроекту, який налагоджує жорсткі санкції проти Росії за порушення міжнародного порядку, а також у той же час дозволяє надати військову допомогу Україні в цей переломний момент», - сказав Менендес, повідомляють «Українські новини».

Зокрема, в законопроекті передбачено, що президент США отримує повноваження для надання Україні військової допомоги на загальну суму 350 млн доларів.

Крім того, законопроект передбачає надання Україні, Молдові і Грузії статусу основного союзника США без отримання членства в НАТО.

Разом із тим, відзначається необхідність розвивати співпрацю з Україною із розробки короткострокового плану щодо надання допомоги в енергетичному секторі на суму в 50 млн доларів, що має сприяти вирішенню питань з дефіцитом палива та електроенергії на період 2014-2015 років.

Також наголошується на необхідності розвитку середньо і довгострокового плану для збільшення виробництва енергії та покращення енергоефективності.

Для реалізації цього плану передбачається також 50 млн доларів, тільки терміном на три роки.

Законопроектом передбачається запровадити санкції проти Відкритого акціонерного товариства «Рособороекспорт» та інших російських підприємств оборонного сектора, які мають стосунок до нестабільності в Україні, Молдові, Грузії, а також Сирії.

При цьому пропонується накласти санкції у фінансовому та енергетичному секторах.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко після зустрічі з президентом США Бараком Обамою заявив, що США нададуть Україні мільярд доларів фінансових гарантій.

Порошенко закликає США надати Україні статус союзника без отримання членства в НАТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом