Обсяг депозитів населення в серпні знову знизився. Найбільше падіння, згідно зі статистикою Нацбанку, показали валютні вклади фізосіб - у доларовому еквіваленті за місяць вони скоротилися на 3,2 %  до $ 15,9 млрд. Відтік гривневих приватних внесків за той же період склав 1,8 % - до 217 млрд грн. При цьому загальний портфель валютних депозитів минулого місяця також показав зниження на рівні 3,3 %  до $ 22 млрд.

Відтік депозитів, на думку банкірів, в першу чергу викликаний загальною економіко-політичною ситуацією в країні.

З березня 2014 р. введені обмеження на зняття валюти з поточних і депозитних рахунків  15 тис. грн на добу. А при достроковому розірванні валютного вкладу клієнт зможе його отримати тільки в гривні. «Звичайно, населення переживає за свої заощадження і побоюється запровадження більш жорстких обмежень»,  говорить начальник управління розробки продуктів Укрсоцбанку (UniCredit Bank) Ольга Шостак. Курс на зниження інтересу фізосіб до американської валюти вже дав свої плоди: з початку року депозитний портфель в іноземній валюті в доларовому еквіваленті знизився на 30,6 %.

Ще одна причина падіння обсягу валютних депозитів — загальний низький рівень довіри до банківської системи, зазначив радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

Незважаючи на негативну тенденцію, що обіцяє подальший відтік валютних коштів населення з банків, банки не поспішають помітно підвищувати ставки за вкладами.

«У серпні середні ставки за вкладами у гривні виросли на 0,2-0,5 % річних в основному за довгостроковими депозитами, в доларах  на 0,1 % відповідно. А за вкладами в євро ставки практично не змінилися»,  розповів начальник відділу депозитів ПУМБ Микита Малясов. Згідно з Українським індексом ставок за депозитами фізичних осіб, вартість вкладів у гривні терміном на один рік становила минулого місяця в середньому 20 % річних, в доларах - 8,82 % річних, додав начальник управління заощаджень та банківських послуг Райффайзен Банку Аваль Сергій Анніков.

У серпні більшість банків, як і раніше, пропонували найкращі умови за класичними депозитами без права поповнення. У той же час меншою прибутковістю традиційно характеризувалися гнучкі вклади з можливістю вільного поповнення та зняття коштів. «Це обумовлено потребою банків в утриманні та нарощуванні портфеля строкових депозитів з метою формування більш стабільної ресурсної бази для відновлення середньо- і довгострокових кредитних програм»,— пояснив Малясов.

За минулі два тижні вересня середні ставки за вкладами у гривні зросли ще на 0,1-0,2 % річних, в доларах та євро  на 0,2-0,3 % річних. До кінця місяця, на думку банкірів, середня прибутковість роздрібних депозитних продуктів може ще трохи підвищитися. Такий прогноз обумовлений тим, що існуючі процентні ставки вже і без того є максимальними, а подальше їх зростання не спричинить за собою позитивних змін в динаміці депозитного портфеля, вважають банкіри.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45