Негативно до приватизації великих підприємств і землі ставляться більше половини українців. Про це, як зазначила у ході прес-конференції кандидат соціологічних наук, молодший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Віталіна Буткалюк, свідчать дані соцопитування «Українське суспільство - 2014. Стан і динаміка змін», проведеного в липні поточного року Інститутом соціології НАН України, передає кореспондент Forum'у.

«Негативно характеризує цей процес ( приватизацію великих підприємств, - Ред.) 54,7 % респондентів, лише кожен п'ятий сказав, що він скоріше позитивно оцінює цей процес», - сказала Буткалюк.

Згідно з даними соцопитування, вагалися з оцінкою процесу приватизації великих підприємств 25,3% українців.

Що стосується приватизації землі, то, за словами Буткалюк, швидше негативно оцінюють процес приватизації землі 53,3% респондентів. Позитивно - 21,8%, важко відповісти - 24,9%.

Також експерт навела дані щодо того, як, на думку українського суспільства, держава має брати участь в управлінні економікою.

«Коли респондентам було поставлене це питання, то за те, що держава має мінімізувати участь у регулюванні, виступило 9,1%. Половина респондентів вважає, що необхідно з'єднувати державне управління і ринкові методи, і кожен четвертий зазначив, що треба повернутися до планової економіки на основі повного держобліку і контролю», - додала эесперт.

При цьому вона зазначила, що серед людей, які підтримують повернення до планової економіки, понад 20% складає молодь - респонденти у віці до 30 років. Серед тих, хто підтримує вільні ринкові регулювання, молоді було менше 10 %.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом