Півроку тому український уряд оголосив про початок податкової реформи. Планувалося зменшити кількість податків з 22 до 9. Проте в реальності був запроваджений новий військовий збір. А заява про скасування податкових пільг для аграріїв підняла на вуха фермерів усієї країни.

Аграрні експерти одразу забили на сполох. Адже зміна системи оподаткування - це одна з найболючіших тем для сільськогосподарських виробників. Цього року галузь і так страждає від втрати ринків збуту продукції. Якщо в подібних економічних умовах уряд скасує пільги, низці підприємств, зокрема, малим та середнім, щоб вижити, доведеться приховувати власні доходи.

«Сільське господарство - це одна з наших конкурентних переваг на світових ринках. Його потрібно розвивати, а не лізти в систему оподаткування», - переконаний експерт з питань АПК Володимир Коновальчук.

Економіст Андрій Новак зазначає, що насамперед уряду необхідно не пільги селянам скорочувати, а боротися з корупцією в аграрному секторі. Адже тільки комплексні зміни податкової системи мінімізують тіньові схеми в сфері оподаткування.

«Корупцію в податкових органах необхідно ліквідувати. Інакше вони перетворяться на інструмент перерозподілу земель і ринків, що негативно позначиться на всій економіці країни», - зазначає експерт.

Досі влада не приділяла належної уваги якісному реформуванню агропродовольчого сектору. Обходили цю тему і більшість політиків. На думку Андрія Новака, на сьогодні єдиною політсилою, яка сконцентрувалася на проблемах селян та фермерів, є нова політична партія «ЗАСТУП».

«Спрощена система оподаткування, обліку та звітності, запропонована партією «ЗАСТУП», зміцнить сектор малого та середнього аграрного виробника», - зазначає Андрій Новак.

За словами експерта, партія пропонує прийняти низку важливих для галузі реформ. Зокрема, зберегти спеціальний податковий режим для виробників сільськогосподарської продукції та ввести податкові «канікули» для фермерів-початківців. Це, на думку Андрія Новака, дозволить малому і середньому бізнесу розвиватися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом