У проекті змін до Податкового кодексу уряд пропонує збільшити пенсійний збір на купівлю валюти з 0,5% до 2%. Реалізація такої ініціативи сприятиме зростанню надходжень до бюджету і буде шкідлива для економіки та фінансової системи. Про це у своєму блозі написав незалежний фінансовий аналітик Максим Сероус.

«По-перше, зростання податку підвищує стимули для бізнесу йти в тінь, і це призведе не до зростання, а до падіння надходжень у бюджет, - вважає експерт. - Другий мінус - подальше зниження ліквідності валютного ринку. Уже введення піввідсоткового збору вбило обсяги торгів на ринку, подальше підвищення розміру збору в 4 рази призведе до ще більш сильного падіння обсягів торгів. При цьому маніпулювати ринком стане легше, адже навіть одна невелика угода зможе перевернути ринок з ніг на голову. Зрозуміло, що маніпулювати ринком у $50 млн легше, ніж у $1 млрд», - сказав експерт, повідомляє «Комсомольская правда в Украине».

Експерт зазначає, що такий захід призведе до подальшого зростання цін, оскільки імпортери будуть змушені закладати цей збір у вартість продукції.

За його словами, замість того, щоб придумувати нові податки, уряду варто скоротити чисельність неефективного бюрократичного апарату і підвищити прозорість використання бюджетних коштів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом