На схід України не прийдуть іноземні інвестори, поки території не повернуться під контроль Києва. Про це в ході прес-конференції на тему: «Економічні наслідки Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» повідомив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

«Давайте будемо чесними: в Україні є фактори, які працюють на нашу інвестпривабливість і проти неї. Військовий конфлікт на сході і все, що там відбувається, працює проти. Так само, як і корупція, судова система тощо», - сказав Бураковський.

Але, на думку експерта, є й те, що покращує інвестиційну привабливість України.

«Серед них робота з МВФ. Превалює над мінусами? Це питання. Але те, що міжнародне співтовариство нам допомагає, це плюс. Як і те, що певні інвестори можуть скористатися інструментами страхування політичних ризиків, підписання Угоди. Але далі починається робота: плюси потрібно збільшити, мінуси мінімізувати. Але відразу хочу сказати: якщо у нас не вирішиться питання зі сходом (мова йде про реальне повернення в економічну систему України), жоден інвестор сюди не прийде. Нікого не можна змусити прийти туди силою. У кращому випадку туди можуть прийти гроші політично обумовлені, тобто Україні дають позику, а ми туди вкладаємо», - зазначив Бураковський.

Також він зазначив, що економічні проблеми сходу вплинуть на всю країну.

«Є ще один момент. Основні галузі, які розташовані на сході, - це металургія і машинобудування. Крім російських інвестицій, там ніколи не було інших. Туди нікого не пускали наші хлопці. Інвестор сідав у літак в Лондоні і не знав, чи сяде він у Донецьку. Це була закрита система, про яку потрібно говорити», - пояснив він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33