Впродовж останнього тижня Польща, Австрія, Словаччина, Німеччина скаржилися на російський «Газпром», який скоротив постачання блакитного палива подекуди навіть на чверть від усього обсягу. Але в підсумку паніка вляглася. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Як заявив представник єврокомісара з питань енергетики Марлен Холзнер, рівень газових потоків з Росії, Білорусі та України до ЄС залишався стабільним у минулі вихідні. Транзит блакитного палива в Україну з Польщі, Словаччини та Угорщини у суботу-неділю також був нормальним.

У «Газпромі заявляють, що все відбувається згідно з контрактом, проте Україна як і раніше залишається у підвішеному стані. Минулого тижня Польща через дефіцит палива на два дні призупинила Україні реверсне постачання. Таким чином Москва за допомогою європейців показала Києву свій норов, вважають експерти.

Голова комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн каже, що це виключно політичний тиск. Усі розуміють, що «Газпром» хоче, щоб Україна не витримала цю зиму і прийшла домовлятися про газ. Тому «Газпром» робитиме все, щоб зупинити реверс газу з Європи в Україну.

На думку експертів, газові ігри не пройдуть даремно. «Газпром» рубає сук, на якому сидить. Зараз через енергетичні маніпуляції бюджет Російської Федерації може недоотримати частину прибутку. Надалі Москва ризикує частково втратити європейського споживача, який почне шукати диверсифікації постачань.

«Це може бути сланцевий газ зі Сполучених Штатів. Але тут потрібен час. Стоятиме питання і про розширення обсягів постачань з Катару. Плюс видобуток сланцевого газу і виробництва синтез-газу», - розповів у коментарі експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

Поки незрозуміло, хто з цієї енергетичної гри вийде переможцем: Росія чи Європа? Однак очевидно, що нинішній Кабмін, на відміну від уряду Азарова-Арбузова, пожертвував комфортом українців і посадив їх на жорстку енергетичну дієту.

Експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич каже, що уряд планує цього опалювального сезону обійтися 26 млрд кубів газу. З них 10,7 млрд - це буде власний видобуток. При цьому він наголошує, що попереднього опалювального сезону Україна спожила 35,8 млрд кубометрів газу.

Вести газову війну з росіянами доведеться ще кілька років, кажуть експерти, доти, поки Україна не замістить газ альтернативними джерелами палива і навчиться зберігати тепло.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231