Кредити в інвалюті повинні видаватися вкрай акуратно, щоб не стати альтернативою гривневим позикам. Таку думку Forum'у висловив екс-член ради НБУ Василь Горбаль, коментуючи скасування заборони НБУ на валютне кредитування клієнтів банків-юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

«Обмеження (постанова НБУ №515 від 28.08.2014г., - Ред.) було введено у зв'язку з ризиком девальвації. Адже після глибокої девальвації виникає проблема обслуговування валютних кредитів. І дуже часто і фізичні і юридичні особи не усвідомлюють валютні ризики, які вони беруть на себе, отримуючи валютні кредити. І банки в даному випадку не допрацьовують, не роз'яснюють ризики, які несе підприємець, фізична особа, коли немає відповідних доходів в інвалюті, які були б адекватні розмірам заборгованості або відсотків», - пояснив він.

У той же час, за словами Горбаля повністю обмежити право підприємця отримувати кредити в інвалюті було б неправильно. «Я розумію право підприємця отримувати кредит в тій валюті, в якій він веде бізнес. Якщо контракт вигідніше підписати в євро, доларах або іншій валюті, в даному випадку забороняти це не потрібно, і навпаки - сприяти, щоб банківські процедури не були ще однією перепоною на шляху бізнесу», - акцентував екс-член ради НБУ.

«Що стосується того, чому сталися такі, здавалося б, непослідовні дії НБУ (введення заборони, і зняття її через 12 днів - Ред.), то я поясню. Це тому, що на зустрічі з банкірами під час всіх перипетій, пов'язаних з погодженням плану утримання чіткої і стабільної ситуації на валютному ринку, було запропоновано зменшити норматив довгої валютної позиції. Якщо коротко, цей норматив дає можливість банкам ширше маневрувати спекуляції валютою. Відповідно, його скоротили. І щоб це не призвело до зменшення або навіть припинення певними банківськими установами валютних операцій, було вирішено відновити кредитування в інвалюті», - пояснив Горбаль.

Він також підкреслив, що при видачі кредитів в іноземній валюті банки повинні бути гранично уважні, підходити зважено до кожного позичальника.

«Тобто, не потрібно рекламувати валютне кредитування, як альтернативу гривневому з урахуванням процентної ставки, а варто підходити до цього дійсно більш розумно. Видавати, якщо є контракти, і зрозуміло, що особа отримує доходи у валюті. Потрібно діяти, прогнозуючи відсутність проблем в майбутньому, щоб не збільшити і без того серйозну проблему з валютними кредитами, виданими до 2008 року», - попередив Горбаль.

Нагадаємо, заборона на валютне кредитування клієнтів банків-юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців діяв 12 днів і був скасований постановою НБУ №557 від 09.009.2014г.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55