Скажена інфляція, обвал національної валюти, різке подорожчання товарів і послуг з паралельним знеціненням заробітної плати в останні півроку стали головною темою розмов не тільки в кабінетах економістів, але і на більшості кухонь і виробничих «курилок». Отямившись після закінчення дії революційного дурману, люди з жахом виявили, що життя не тільки не стало краще, але, навпаки, погіршилося в кілька разів. Але, схоже, сумувати і обмежувати себе ніхто не збирається. Як дізнався ForUm, незважаючи на значне зниження соціального рівня, прості українці не мають наміру відмовлятися від великих і маленьких радощів життя.

«Дивно, але останнім часом обсяги продажів косметики і інших аксесуарів не тільки не зменшилися, але навіть, навпаки, трохи збільшилися, - розповідає Олена, адміністратор одного з мережі магазинів, що займаються продажем товарів у сегменті «краса і здоров'я». - Хоча, на мій погляд, така тенденція пов'язана зі специфікою нашого напряму. Яким би істотним не була криза в країні, жодна жінка, що себе поважає, не дозволить собі економити на зовнішності, цей фактор завжди стоїть на чолі пріоритетів»

За її словами, навіть попри те, що через зростання курсу долара суттєво подорожчали окремі товари, суми, які покупець готовий витратити на ту чи іншу косметичну продукцію, практично не змінилися.

На тому ж високому рівні, що і, наприклад, рік тому, залишилися доходи ресторанів і кафе так званого швидкого харчування. Як розповіла ForUm'y Олександра, адміністративний директор мережі громадського харчування, яка обслуговує багато столичних бізнес-центрів і великі фірми, під час обідніх перерв у їхніх закладах, як і раніше, яблуку ніде впасти.

«Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, люди явно не стали харчуватися менше. Кількість замовлень не змінилася, а сума середнього чека, як і раніше варіює в межах 35-40 гривень. Хоча, варто визнати, що популярність м'ясних страв останнім часом значно знизилася», - розповіли нам.

Те, що українці не збираються економити на такій легкодоступній радості, як їжа, підтвердили і представники оптової та роздрібної торгівлі. Як розповіли ForUm'y аналітики одного з найбільших гіпермаркетів країни, складна економічна ситуація практично не вплинула на процес наповнення холодильників.

«Незважаючи на те, що українці справді стали більш ретельно підходити до покупок, попит на товари повсякденного споживання залишається на колишньому рівні. Цікава й інша тенденція - кілька разів ми спостерігали ажіотажний попит на продовольчі товари тривалого терміну зберігання, на які люди, як правило, не шкодують грошей».

За даними експертів у цій галузі, якщо люди і готові економити на покупках, то це в першу чергу стосується товарів так званого premium-класу - елітні сорти вин, морепродукти, імпортні продукти харчування, напої тощо

Цікаво, що схожа картина спостерігається в ще одній сфері, на яку українці традиційно не шкодують кровно зароблених грошей, - у сфері туризму. Як розповіли ForUm'y у компанії, яка вже не перший рік займається організацією відпочинку для українців, якщо криза в країні і вплинув на право громадян на якісний відпочинок, то зовсім незначно.

«Менше подорожувати люди точно не стали. За великим рахунком, змінився тільки напрямок поїздок. Якщо раніше багато хто міг собі дозволити відпочити тиждень-два в Іспанії чи Арабських Еміратах, то цього літа спостерігався підвищений попит на популярні серед громадян колишнього СРСР країни - Єгипет, Туреччину та Болгарію. Ці напрямки, де путівки коштували не більше $500, в останні місяці були переповнені», - підкреслили в турагентстві.

Варто відзначити, що, за даними компанії, екзотичні курорти типу Балі, Сейшелів і Мальдів цього літа мали популярність хіба що у тих, кого криза в країні обійшла стороною.

У тому, що «наша людина» навіть у найскладніші часи не буде економити на відпочинку і забавах, можна легко переконатися, пройшовшись у вихідний день по кожному з торгово-розважальних центрів столиці. Часом створюється враження, що, потрапляючи сюди, люди починають жити зовсім іншим життям, геть забуваючи про реальність.

Так, якщо значні витрати на харчування, відпочинок, красу легко пояснити їх першочерговою необхідністю, то після інформації, отриманої від великих магазинів побутової техніки та електроніки, залишається тільки розвести руками. Виявляється, стрімке зростання курсу долара не лише не зупиняє «ощадливих» громадян, але, навпаки, підштовхує до здійснення великих покупок.

«За нехарактерним для серпня зростанням продажів деяких категорій великої побутової техніки можна відзначити прагнення покупців «скинути» гривню, втрачає свої позиції. Останнім часом спостерігається попит саме на дорогі товари. Люди з великою охотою купують холодильники (п'ять-шість тисяч гривень), вбудовану техніку (три тисячі гривень), пральні машини (чотири-п'ять тисяч гривень), смартфони (дві-три тисячі гривень). Багато хто вже зараз почав готуватися до зими і не скупиться на різну обігрівальну техніку», - розповів ForUm'у керівник сектору продуктової аналітики великої мережі магазинів побутової техніки та електроніки.

Все вищесказане підтвердили і звичайні українські громадяни, котрі повідали нам про те, що вони не збираються жертвувати навіть у такий непростий для країни період.

«Ніколи не буду економити на своєму здоров'ї. Якщо на щось інше ще можна скоротити витрати, то від цього чинника безпосередньо залежить життя людини і її якість. Також не менш ретельно підходжу до питання харчування і керуюся правилом «краще менше, але краще» - візьму небагато, але це обов'язково будуть продукти хорошої якості», - говорить Марія, працівник сфери торгівлі, 36 років.

«Навіть незважаючи на серйозне подорожчання, намагаюся не економити на подорожах. Нехай це будуть поїздки по країні або в ближнє зарубіжжя, але обійтися без вражень все-таки складно», - розповідає Валентин Миколайович, юрист, 47 років.

«Не буду економити на одязі, а особливо на взутті. Наприклад, якщо раптом побачу десь у місті підозріло великі знижки, обов'язково задумаюся. Адже, як правило, за такими «подарунками» ховаються неякісні речі або залежані товари. Крім того, якою б не була криза, все одно не буду шкодувати на косметику», - зізналася Наталія, бухгалтер, 27 років.

В якості епілогу ForUm вирішив звернутися до експерта у сфері психології. І несподівано виявилося, що марнотратство більшості наших співгромадян не тільки виправдано, але і життєво необхідно.

«Здійснення покупок знімає можливість думати про насущні проблеми в країні. Це хороший спосіб відволіктися. В ситуації, коли люди постійно перебувають у тривожній напрузі, психіка просто не витримує. Від цього в першу чергу страждає фізичне здоров'я. Те, що люди навіть у непростому становищі не мають наміру економити, пояснюється бажанням витіснити всі думки, які викликають ще більші негативні емоції. Коли людина чинить у подібному ключі, вона ніби повертається до нормального життя. Маленькі радості допомагають людині пережити великі стресові ситуації», - пояснила психолог Валентина Єфімова.

За словами фахівця, якщо у сформованій ситуації люди різко почнуть економити, вони будуть змушені постійно пам'ятати про те, що в майбутньому може бути ще гірше, ніж зараз. Тим більше, що, з урахуванням останніх економічних потрясінь, в нашій країні набагато вигідніше витрачати свої заощадження, ніж займатися їх накопиченням.

Валентин Цимох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом