Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле запевняє, що, незважаючи на продовження режиму автономних торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року, Угоду про асоціацію між Україною та ЄС не буде змінено.

Про це він заявив у ході 11-ї Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в Києві.

«Ми завжди були оптимістично налаштовані щодо зони вільної торгівлі з Україною... Але РФ говорить, що коли ратифікується Угода (про асоціацію), розкриються двері пекла», - сказав він.

Однак, за словами Фюле, вчорашня заява щодо продовження режиму автономних торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року не означає, що Угоду про асоціацію буде змінено, передає «УНІАН».

«Все буде підписано, ратифіковано без змін... Ми запропонували Росії певні теми не тільки з приводу Угоди про асоціацію з Україною, ми не говоримо зі сторонніми про наші дружні взаємини, але загальна така розмова», - сказав єврокомісар.

Він також підкреслив, що «укладення Угоди -ьміж двома сторонами, третя сторона не може говорити двом іншим сторонам, яким має бути зміст цієї Угоди».

«Ми не дамо Росії стати третьою стороною», - підкреслив Фюле.

Як раніше повідомляв ForUm, 12 вересня Україна, Росія і ЄС погодилися відкласти тимчасове застосування зони вільної торгівлі Україна-ЄС до 31 грудня 2015 року. При цьому ЄС на цей період продовжить автономні торговельні заходи для українських товарів, забезпечивши їх доступ на європейський ринок.

Україна та Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014 року, відклавши підписання її економічної частини, яка містить положення про створення зони вільної торгівлі, доти, коли в Україні буде обраний новий президент.

Після обрання президентом України Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС в повному обсязі 27 червня. Планується, що Верховна Рада ратифікує Угоду про асоціацію з Європейським Союзом 16 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом