Площі в українських торговельних центрах можуть перепрофілювати під склади зброї. Експерти відзначають зниження купівельного попиту і кризу оренди приміщень у ТЦ, повідомляє «Взгляд».

«Якщо нинішня воєнно-політична ситуація збережеться, спустілі торговельні зали в ТРЦ, цілком ймовірно, використовують як склади озброєння і боєприпасів, або ж для інших потреб держави,- припускає експерт з розвитку рітейлу Юрій Гаврилечко.- В іншому разі цим будівлям не вижити. Судіть самі: плата за комунальні послуги та електроенергію зростає, в той же час товарообіг у магазинах, що залишилися на їх території, падає. А значить і падає можливість орендарів сплачувати площі. Магазини згортаються, йдуть або в інтернет або на ринкові розкладки, або зовсім закривають бізнес, а торговельні центри залишаються при своїх, дуже невеселих, інтересах».

За оцінкою заступника генерального директора Української торгової гільдії Віталія Бойка, орендні ставки в доларах упали на 30-50%. А за даними порталу realt.ua, оренда торговельних площ у великих містах України впала навіть у гривні - в середньому на 16% за рік.

На думку експертів, якщо ця тенденція збережеться, вже після нового року можна чекати обвалу на ринку ТРЦ: рентабельними залишаться лише найбільш відвідувані - це найбільші центри в мегаполісах, їх, як правило, 2-3 на все місто. Вони залишаться на плаву за рахунок власної наповненості: чим більше у ТРЦ магазинів, тим вищі у нього шанси вижити.

Саме в такі центри будуть стікатися покупці (навіть в разі падіння споживчого попиту), щоб мати можливість вибрати найбільш підходящий і недорогий товар: чим більше магазинів - тим ширший вибір. Інші центри ризикують спорожніти настільки істотно, що їх буде невигідно тримати, і їх доведеться, швидше за все, перепрофілювати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163