Свинина на українських прилавках подорожчала за поточний тиждень на 2-2,5% - в середньому до 57-58 грн/кг (залежно від того, з якої частини туші м'ясо), повідомили в асоціації Український клуб аграрного бізнесу.

Підвищення гуртових і роздрібних цін пояснили подорожчанням живих туш, яке відбулося 3 вересня. На кілограмі ціна піднялася на 5-10% - до 25-26 грн/кг. При цьому експерти називають дві причини. Перша - зростання курсу долара, який наприкінці літа досягав 14,40-14,60 грн/$, а зараз коливається в межах 13,2-13,40 грн/$. Долари потрібні аграріям для закупівель імпортних кормів. «Усі добавки і премікси завозяться з-за кордону, тому йде ланцюгова реакція», - зазначив голова Національної асоціації виробників м'яса та м'ясопродуктів України «Укрм'ясо» Володимир Попов.

Друга причина подорожчання - скорочення імпорту свинини. За словами експертів, імпортери скоротили обсяги завезення в Україну м'яса з-за кордону: через подорожчання долара воно дуже програє в ціні, і на нього скорочується попит. «Також деякий вплив мала заборона на імпорт свинини з деяких регіонів Польщі», - додав експерт з аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

За результатами семи місяців 2014 р. загальні обсяги свинини скоротилися вчетверо (порівняно з попереднім роком), і становили 20,5 тис. т. Для порівняння: лише за червень та липень 2013 р. у нашу країну було завезено 22,8 тис. т свинини. А імпорт - це третина українського ринку м'яса, пишуть «Вести».

У міру скорочення постачання в Україну закордонної свинини, помітно зменшився експорт м'яса - через закриття російського ринку. Тобто більше продукту почало залишатися в країні. Однак експерти запевняють, що підвищений попит на українську свинину все одно відчувається, і аграрії з ним не справляють повною мірою. Багато хто просто не хоче нарощувати виробництво. «Фермерам вигідніше вирощувати кукурудзу і соняшник. Щоб займатися свининою, потрібно багато коштів вкласти спочатку. Хоч у підсумку це й високорентабельне виробництво», - каже Володимир Попов.

Трохи вирівняти ринок може лише скорочення попиту, якого очікують експерти через зниження купівельної спроможності українців. «М'ясо дуже швидко потрапляє під категорію економії у людей. Споживання свинини може скоротитися на 7-10 %», - сказали «Вестям» в УКАБ.

Але на ціну це не вплине - вона зростатиме. «М'ясо дорожчатиме і надалі - слідом за курсом долара, до середини жовтня цінники можуть збільшитися на 5-10% (до 72 грн на кілограмі)», - спрогнозував «Вестям» менеджер агрохолдингу «Авангард» Олександр.

Виробники запевняють, що ще не заклали поточний курс долара в нинішню вартість свинини - 57-58 грн/кг. «Сьогоднішня ціна на прилавках відповідає курсу 13,0 грн/$», - уточнив «Вестям» Володимир Попов.

Наступна хвиля подорожчання м'яса може початися не раніше зими - на піку зростання попиту. Це сезонний чинник: у цей час люди починають активніше споживати м'ясо та продукти з нього.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом