Комуністична партія України спрямувала в Генеральну прокуратуру заяву лідера КПУ Петра Симоненка про кримінальне правопорушення у зв'язку з провокаційно-брехливою заявою міністра юстиції Павла Петренка. Про це повідомляє прес-служба КПУ.

Під час брифінгу 05.09.2014 р. Петренко відкрито заявив про свій намір застосувати незаконний тиск на Окружний адміністративний суд м. Києва, який здійснює розгляд адміністративної справи про заборону діяльності Комуністичної партії України, оскільки нібито вбачає в діях суду необґрунтоване затягування процесу.

«Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура подали достатньо доказів для того, щоб провести слухання справи по суті. Якщо слухання затягуватиметься, ми будемо ставити питання про відвід суддів і заміну складу суду», - сказав Петренко

У заяві про кримінальне правопорушення, спрямованій у ГПУ, народний депутат України Симоненко зазначив, що «цей виступ міністра юстиції України Павла Петренка грубо порушує як норми міжнародного права, так і приписи чинного законодавства України, що являє собою пряме втручання в діяльність суду, який здійснює розгляд справи про заборону діяльності Комуністичної партії України, і є формою тиску на суд з метою якнайшвидшого ухвалення незаконного й необґрунтованого рішення на користь Міністерства юстиції України», повідомляє «Golos.ua».

«Петренко П.Д. як керівник головного органу системи центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної правової політики України публічно продемонстрував в інформаційному просторі України своє грубе нехтування основоположними конституційними принципами, на яких базується правова система держави. Він відкрито погрожує застосуванням адміністративного впливу на судову систему всупереч процесуальним нормам на догоду політичним інтересам», - заявив Симоненко

Варто зазначити, що погрожуючи змінити склад суду, Петренко порушив базові принципи міжнародного права про незалежність суддів і заборону втручання в їхню професійну діяльність, викладені в Конвенції про захист прав людини та основних свобод, Європейської хартії про закон «Про статус суддів», Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою, ухваленої Генеральною Асамблеєю ООН 29.11.1985 року.

Зокрема, в статті 6 Конвенції про захист прав та основних свобод людини чітко визначено, що кожна людина має право на справедливий і публічний розгляд справи в розумний термін незалежним і безстороннім судом, створеним на підставі закону.

У пункті 1.1 Європейської хартії про закон «Про статус суддів» зазначено, що метою закону про статус суддів є забезпечення професіоналізму, незалежності та неупередженості, на які законно розраховує кожна людина при зверненні до суду і до кожного судді за захистом своїх прав.

Приписи чинного законодавства України на додаток до міжнародного права підкріплюють положення про незалежність суддів у здійсненні ними їхніх професійних обов'язків, є безпосередньою гарантією ухвалення законних і правосудних рішень судами України.

«Проте, нехтуючи усіма міжнародними правовими канонами та нормами чинного законодавства України, Петренко замість судді встановив правильність і належність зібраних доказів Міністерством юстиції України та Генеральною прокуратурою України у справі про заборону діяльності Комуністичної партії України, що на його суб'єктивну думку, є достатнім для того, щоб провести слухання справи по суті. Насправді, саме браком належних доказів у Мін'юсті, а отже, необхідністю їх збору, неаргументованою і слабкою правовою позицією Мін'юсту, як позивача у справі, й зумовлена значна тривалість процесу», - зазначив лідер КПУ.

Резюмуючи, Симоненко підкреслив у заяві, спрямованій у ГПУ, що просить відкрити на підставі цієї заяви кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 376 КК України й розпочати досудове розслідування у справі, вирішити питання про притягнення до кримінальної відповідальності міністра юстиції України Петренка Павла Дмитровича за ознаками злочину, передбаченого ст. 376 КК України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

104