Моніторинг рівня життя чиновників буде показухою. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політик, народний депутат ВР України кількох скликань Тарас Чорновіл.

«Підозріло це все. Щоразу, коли кажуть, що будуть контролювати рівень життя чиновників, виникає упевненість - почнеться показуха. Один-два рейди можуть відбутися, і з десяток чиновників нібито покарають», - заявив він.

Політик упевнений, що визначити незаконні доходи чиновників можна і без інспекцій. «Інформації, зокрема в ЗМІ, достатньо. Форуми нею кишать. І не треба робити вилазки по домівках чиновників. Можна опрацювати інформацію, і кілька десятків корупціонерів прихопити. І це могло б дати певний ефект. Але сумніваюся, що хтось реально захоче їх прихоплювати», - запропонував він.

«Знову ж таки, за що збираються ловити чиновника? За те, що у нього майна, грошей більше, ніж він формально заробив. Чиновник може виправдатися тим, що йому ще за часів СРСР бабуся мішок золота подарувала, які він перевів у гроші, за які побудував маєток. Виходить, що ознак криміналу в його діях немає. Ознаки злочину виникають, лише коли чиновник в офіційному документі, тобто в декларації, надав неправдиву інформацію», - підкреслив Чорновіл.

Він акцентував, що декларації чиновників часто не містять всієї інформації. «Інформація про витрати у нас розмазується. Знову ж таки, декларація обходить коло родичів, на яких чиновник списує все», - додав політик.

«Все можна зробити дуже просто. Є світова практика, яка дуже чітко визначає, що і як чиновник повинен задекларувати. І відповідальність настає не за те, що чиновник живе краще, ніж комусь би хотілося, а за те, що він зафіксував неправдиву інформацію, приховування доходів і витрат. Це фіскальна політика, доходи держави. Відповідно, повинна наступати пряма кримінальна відповідальність - позбавлення волі на 8-10 років. Це дало б ефект. А так, від інспекцій чиновники відкрутяться», - наголосив Чорновіл.

Як повідомляв ForUm, ініціюється введення процедури моніторингу рівня життя державних службовців І-III категорій. За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, «тепер до чиновників додому приходитимуть інспектори і перевірятимуть, як вони живуть».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом