Оцінка доходів та витрат державних службовців не повинна стати інструментом покарання в руках прем'єр-міністра. Таку думку висловив Forum'у політолог Тарас Березовець, коментуючи введення процедури моніторингу життя державних службовців І-ІІІ категорій, озвучене прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

«Йдеться про те, що моніторитимуться витрати держчиновників та членів їхніх сімей: карткові та банківські рахунки, покупки в магазинах, ресторанах, поїздки за кордон», - пояснив Березовець.

«Це повинна бути непублічна перевірка, для чого буде створена або окрема служба, або ця функція буде покладена на державну службу фінансового моніторингу. Фінмоніторинг і повинен доповідати, є явні невідповідності витрат чиновника його декларації про доходи. І за цими фактами мають порушуватися кримінальні справи за фактом ухилення від податків», - додав політолог.

При цьому він підкреслив, що цей моніторинг стане реальним інструментом у боротьбі з корупцією тільки в разі об'єктивної і незалежної його роботи.

«Якщо ця служба діятиме об'єктивно, якщо буде дійсно реальне, незалежне розслідування - тоді чиновники будуть боятися. Це не повинно стати інструментом у руках прем'єр-міністра, засобом покарання неугодних», - підсумував Березовець.

Як раніше повідомляв ForUm, ініціюється введення процедури моніторингу рівня життя державних службовців І-III категорій.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом