Контроль над доходами чиновників не зменшить кількість українців, які хочуть стати держслужбовцями. Таку думку висловив Forum'у політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, коментуючи введення процедури моніторингу життя державних службовців І-ІІІ категорії Кабінетом Міністрів України.

На думку експерта, ця норма буде введена в рамках роботи антикорупційного бюро.

«Це законодавча база для антикорупційного бюро. Цим законом не вистачає якихось механізмів для легального втручання в життя чиновників-корупціонерів. Зараз не можна просто запитати у держслужбовця «Звідки у тебе п'ять мільйонів?» Він відповість - «Бабуся подарувала». Для цього і будуть впроваджуватися законодавчі норми, що дозволяють поставити такі запитання саме чиновникам, не людям вільних професій, а тим, хто офіційно отримує 1200 гривень, а неофіційно - до мільйона доларів», - пояснив Небоженко.

За словами політолога, заступаючи на службу, чиновники підписуватимуть відповідний документ.

«Суть в тому, що тепер людина, яка йде на державну службу, підписуватиме папір, де вона вирішуватиме такого роду дії.

«На якій підставі Ваші витрати в Іспанії склали більше, ніж витрати всього району?», - уточнив експерт.

«Це є поширеним у багатьох країнах. Не можна сказати, що це абсолютно справедливо, але якоюсь мірою перебиває первинну корупцію», - додав Небоженко.

При цьому на уточнююче запитання, чи не спричинить така норма контролю різке скорочення кількості охочих заступити на державну службу, експерт відповів: «Та ви що, під час війни, коли немає бізнесу, будуть тільки охочі працювати на державній службі. Це закономірність. Усі хочуть працювати на держслужбі, тому що це і можливість «мати броню» від армії. Для українця стати маленьким начальником - це просто його архетип. Де б я не зустрічав українця - від армії і до Кабміну - він хоче бути начальником», - сказав Небоженко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89