Процедура моніторингу житті державних службовців І-ІІІ категорії - поки лише ідея. Таку думку висловив Forum'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов, коментуючи запровадження відповідної процедури Кабінетом Міністрів України.

За словами Блінова, дана процедура моніторингу є частиною податкової реформи.

«Податкова реформа лише презентована і буде подаватися до парламенту. Це все ініціативи та імплементовані раніше січня 2015 року не будуть», - зазначив експерт.

При цьому Блінов пояснив, що існує ціла низка умов, за яких можлива ефективна дія цієї норми.

«Контроль над доходами чиновників буде працювати тільки за умови реального зниження тиску на бізнес, на фонд заробітних плат. Крім того, якщо цей моніторинг буде поширюватися на всіх без винятку, включаючи міністрів, заступників міністрів і так далі. Якщо з'ясується, що це спрямовано тільки на держслужбовців ІІІ категорії, не захищених політично, або це буде використовуватися як засіб зведення політичних рахунків, то система себе швидко дискредитує», - зазначив експерт.

«Цей метод боротьби з корупцією повинен обов'язково супроводжуватися радикальним скороченням кількості чиновників. І при цьому держава повинна переглянути питання оплати праці чиновників, які залишаться. Якщо прибрати корупційну складову, дуже мало хто піде на керівні посади за 3-5 тисяч гривень», - сказав Блінов.

Також експерт висловив думку, що цей моніторинг може стати однією з форм провокування чиновника на хабар, який потрібно вирішити законодавчо.

«Ефект від цих рішень буде при наявності жорсткого контролю. Більш того, тільки в тому випадку, якщо до законодавства буде введено поняття "провокація хабара" і можливість брати хабарі у підставних осіб, які не будуть нести за це відповідальність. Це коли до чиновника приходить якийсь інспектор з перевіркою, насправді провокуючи на хабар. Сьогодні законодавство забороняє це робити, і несе відповідальність і той, хто дає хабар, і "провокатор"», - пояснив він.

При цьому Блінов припустив, що контролювати життя держслужбовців, згідно з рішенням Кабміну, буде виконавча влада.

«У першу чергу це буде виконавча влада, можливо, судова. У нас створюється служба фінансових розслідувань. Я підозрюю, що під цю ідею і "заточено", що контролювати чиновників будуть вони. Це будуть дуже впливові люди в Україні, і є певний ризик узурпації, що і повинно бути враховано в законодавстві», - пояснив експерт.

Однак Блінов підкреслив, що поки всі ці зміни в силу не вступили.

«В законодавстві на сьогодні все це не прописано. Це навіть не ідеї уряду, а окремого його крила - податкової адміністрації, Мінфіну. Це окремі чиновники, які під політичним прикриттям прем'єр-міністра просувають такі ініціативи», - підсумував експерт.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк озвучив ідею введення процедури контролю життя державних службовців І-ІІІ категорій.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

77
Теги